Publicaties

Bruno Van Saen & Els Van Den Borre

 

Het zeedier dat we dit keer brengen in onze column 'ONZE FAVORIET' heeft in 2006 angst veroorzaakt onders snorkelaars en duikers omwille van de tragische dood van Steve Irwin. Tijdens een opname voor voor zijn televisieprogramma The Crocodile Hunter werd Steve gestoken in zijn borst door de giftige stekel van een pijlstaartrog.

In onze column leer je hoe de beste foto's kan maken van een pijlstaartrog.

[Duiken - Nr.10 - Oktober 2020]

De Filipijnen bezitten naast spectaculaire landschappen, ongerepte stranden en diepblauwe tot smaragdgroene wateren over kleurrijke koraalriffen en een buitengwoon onderwaterleven.

Ons Belgisch magazine HIPPOCAMPUS publiceert ons artikel over onze favoriete Filipijnse duikbestemmingen. Weet je niet waar te gaan duiken in de Filipijnen, wel wij brengen enkele pareltjes in de kijker.

[Hippocampus - Nr.280 - sept./okt. 2020]

In onze column in het Nederlandse magazine DUIKEN brengen we dit keer een van de intelligenstste, meest speelse en ook een van de sociaalste wezens dat in zee te zien is: de tuimelaar.

En geloof het of niet, met meer dan 1200 duiken in mijn logboek zijn onze ontmoetingen met dolfijnen enorm zeldzaam geweest. Hoe schrijf je een artikel over een dier waarvan ik in mijn fotocollectie amper zes foto's heb?

[Duiken - Nr.9 - September 2020]

Vandaag brengen we de zeekoe. Met zijn sterke bovenlippen maait hij, net als de koe aan land, de grasvelden van de zeeën kaal.

Wat doe je beter niet bij het fotograferen van zeekoeien? Waar is iedereen? Waarom hangen Els en ikzelf hier als enigen bij de zeekoe? Met enkele éénvoudige tips en tricks vertellen wij hoe je dit grote zeedier snel kan terugvinden en fotograferen.

[Duiken - Nr.8 - Augustus 2020]

Voor onze column in het nederlandse magazine DUIKEN brengen we deze maand één van de prachtigste en grootste wezens van de zee, in tekst en beeld.

De grootste haai in zee is een... planktoneter. Dit maakt deze haai totaal ongevaarlijk voor de mens. Daarom worden ze ook de zachte reuzen van de zee genoemd.

[Duiken - Nr.7 - Juli 2020]

Samen met de hagedissen, slangen en krokodilachtigen vormen schildpadden de vier grootste groepen van reptielen. De familie van de zeeschildpadden kent slechts zeven soorten.

Deze maand vertellen wij -in het magazine DUIKEN- over één van onze unieke ervaringen met een zeeschildpad.

[Duiken - Nr.6 - Juni 2020]

Welke zijn jouw favoriete grote zeedieren? Wij brengen alvast 9 maanden lang één van onze favorieten in tekst en beeld.

Het nederlandse magazine DUIKEN publiceert elke maand een dubbele pagina met weetjes, het verhaal achter de foto, hoe het te fotograferen, wat je beter niet kunt doen en enkele tips & tricks. Wij starten met 'De grijze rifhaai'.

[Duiken - Nr.5 - Mei 2020]

Ons artikel over de natuurwonderen van Indonesië verschijnt in onze Belgische magazine Hippocampus.

Hierin beschrijven we het land van vulkanen, de koraaldriehoek en de Indonesische doorstroom.
Tenslotte brengen we jullie een beknopte beschrijving over de 6 beste duikplaatsen in Indonesië.

[Hippocampus - Nr. 277 - jan./feb. 2020]

Indonesië wordt vaak getroffen door aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, en soms ook wel tsunami's.
Ondanks deze gevaarlijke natuurverschijnselen blijven wij toch in de ban van de talrijke exotische bestemmingen van deze archipel.

In ons artikel kan je lezen waar en waarom je toch nog zou kiezen voor je duikreis naar Indonesië.

[Duiken - Nr.9 - September 2019]

De Underwater Photographer of the Year-wedstrijd 2019 zit er weer op.

Als je naaktslakken na een flinke regenbui over straat ziet kruipen, ben je er waarschijnlijk niet van onder de indruk.
Niet zo gek ook, want ze zien er allesbehalve aantrekkelijk uit.
Dat is echter een ander verhaal wanneer je ze op de bodem van de zee tegenkomt, schrijft Laurien van KIJK magazine.

[KIJK - NR.5/2019 - Mei 2019]

Het Fotofair-weekend, georganiseerd in Nederland, is de grootste foto- en videobeleving van de Benelux.
Tijdens dit weekend worden ook de winnaars gehuldigd van de PhotoMaster Portfolio fotowedstrijd.

In 2019 behoorde Bruno bij de 11 Finalisten/winnaars. Hij werd er de 5e Runner-up!

[Fotofair Magazine - 2019]

Bij zeeslakken denk je waarschijnlijk niet aan snelheid, 'groot spul' of interactie.
Maar dan heb je zeker nog geen kennis gemaakt met de zeldzame zeeslakken van de nieuwe macro bestemming Romblon.

In Romblon kwamen wij voor vele grote 'kleine' verrassingen te staan! Zie ons artikel in DUIKEN.

[Duiken - Nr.11 - November 2018]

De familie van de schorpioenvissen, ook wel drakenkopvissen genoemd, kent meer dan 200 verschillende soorten. Onder hen vindt men het geslacht ‘Rhinopias’. Deze zeer zeldzame soort vissen zijn voor vele duikers en vooral voor vele onderwaterfotografen de koningen der drakenkopvissen.

Speciaal voor het Nederlandse magazine DUIKEN schreven wij een artikel over de verschillende Rhinopias vissen.

[Duiken - Nr.8 - Augustus 2018]

'No current, no fish' zeg ik altijd. De duiken rond de Galapagoseilanden worden gekenmerkt door sterke stromingen en relatief koud water. Ons 7mm duikpak is dus zeker geen overbodige luxe. Maar dit koude water brengt heel wat leven naar het ondiepe water, vooral haaien: galapagos haaien, hamerhaaien, zijdehaaien, ...

Van augustus tot november heb je dan weer de meeste kans om walvishaaien te zien. Wij waren er ... in oktober.

[Duiken - Nr.5 - Mei 2018]

Bpost, het postbedrijf van België brengt een speciale reeks postzegels op de markt. Na de reeks over bedreigde landzoogdieren van 2016 slaan ze in 2017 alarm voor het voortbestaan van zeezoogdieren die voorkomen in de Noordzee.
Twee foto's uit onze collectie bultruggen worden gebruikt voor deze schitterende uitgave van 'Zeeleven in gevaar', gemaakt door Kris Maes.

[Bpost - Zeeleven in gevaar - augustus 2017]

Onze derde en tevens laatste artikel over Frans-Polynesië verschijnt in ons thuismagazine Hippocampus. In Moorea (ons eerste deel van de reis) hadden wij ontmoetingen met bultrugwalvissen. In ons tweede deel gingen wij op zoek naar dolfijnen en maakten we voor de eerste keer kennis met de sterke stromingen in de passen van Rangiroa.

In ons laatste artikel bevinden wij ons op Fakarava en bezochten wij de 'muur van haaien'.

[Hippocampus - Nr. 263 - maart/april 2017]

In ons tweede artikel over Frans-Polynesië bevinden wij ons op het op één na grootste atol ter wereld: Rangiroa. Hier zochten wij naar rifhaaien, dolfijnen en grote scholen vis.

Hippocampus brengt dit artikel opnieuw prachtig in beeld in hun tweemaandelijks informatieblad.

[Hippocampus - Nr. 262 - jan./feb. 2017]

Hippocampus publiceert het eerste deel van onze minireeks over duiken in Frans-Polynesië.

In oktober 2014 gingen wij in Frans-Polynesië op zoek naar de prachtige, witte stranden met kokospalmbomen, het azuurblauwe water, maar vooral naar de prachtige koraalriffen en het adembenemend onderwaterleven van deze ultieme droombestemming.

[Hippocampus - Nr. 261 - nov/dec. 2016]

De grootste angst bij duikers wordt nog steeds veroorzaakt door de machtige kaken en de gekartelde tanden van haaien. Nochtans zijn er amper vijf soorten haaien die een gevaar vormen voor de mens, terwijl er op onze riffen en zeebodems een enorme familie leeft van zeer giftige zeedieren: de schorpioenvissen op Scorpaenidae.

Ons artikel 'Juweeltjes van de zee' over schattige en bizarre schorpioenvissen wordt gepubliceerd in Hippocampus.

[Hippocampus - Nr. 259 - mei/juni 2016]

De familie van de schorpioenvissen kent 3 onderfamilies, 25 geslachten en meer dan 200 soorten. Allemaal zijn ze voorzien van giftige stekels waarmee ze zich kunnen verdedigen tegen hun vijanden. Sommige schorpioenvissen behoren zelfs tot de giftigste vissen ter wereld!

Ons artikel 'Juweeltjes van de zee' over schattige en bizarre schorpioenvissen wordt gepubliceerd in het Chineese magazine EZDIVE.

[EZDive - Issue 2, Volume 59 - Maart/April 2016]

Je moet absoluut gaan nachtduiken op de Malediven! Tot onze grote verbazing kregen wij meerdere malen dit advies. En nu, enkele maanden later kunnen we het jou ook alleen maar aanraden! Zie ons artikel in Duiken.

[Duiken - Nr.1 - Januari 2016]

Een uitstekende keuze van Tania van één van onze foto's voor de cover voor hun December/Januari 2016 uitgave. Sommige van onze andere foto's worden gebruikt om hun 'shooling and shoaling feature' artikel te illustreren, geschreven door Dr. Matt Pine: Shoal mates and school goers.

[Submerge - December/Januari 2016]

Ons grootste publicatie tot dusver! Twee van onze artikels verschijnen in de December editie van het chinese magazine EZDive. Een 8 pagina's lang interview met ons beide in 'Incredible Scuba Couples', en een 10 pagina artikel over de Malediven met als titel: 'The Maldives, more than a manta paradise'.

[EZDive - Issue 6, Volume 57 - December 2015]

Iedereen kan een 'lucky shot' maken! Maar zodra je voldoet aan alle lagen van onze driehoek, zijn we er zeker van dat ook jij schitterende onderwaterfoto's kan maken. Lees maar eens ons artikel over 'Succesvolle onderwaterfotografie', nu ook gepubliceerd in Hippocampus.

[Hippocampus - Nr. 256 - Nov./dec. 2015]

Voor het eerst verschijnt er één van onze artikels in het magazine van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Wij maakten voor hen een vergelijking tussen onze Top 3 van Werelds Beste Muck Locaties.

[OnderwaterSport - November 2015]

Een prijswinnende foto moet de aandacht trekken van de jury en een blijvende herinnering achterlaten. Juryleden beginnen zich vaak te vervelen bij het zien van steeds dezelfde beelden, terwijl een uniek beeld hun opnieuw wakker schudt.

[EZDive - Issue 1, Volume 55 - October 2015]

Els haar foto van de drie pygmee bargibanti zeepaardjes wordt gebruikt als de openingsfoto voor het artikel over 'Monogamous relationships'. Een artikel geschreven door Simon Brandl voor het zuid afrikaans magazine Submerge.

[Submerge - Augustus/September 2015]

Sommige van onze onderwaterfoto's genomen tijdens onze laatste reis (naar de Malediven) worden gebruikt in het Duitse magazine Tauchen. De foto's worden gebruikt bij een artikel van Hedda Hoepfner die Filitheyo bezocht.

[Tauchen - Nr.9 - September 2015]

Zes van onze onderwaterfoto's worden gekozen voor de scheurkalender 2016 van National Geographic. Onze competitie onderling blijft aanhouden, want zowel Bruno als ikzelf krijgen elk 3 scheurpagina's in deze wondermooie kalender. Ons boek 'Top 100 meest populaire onderwater critters' of een mooie scheurkalender van National Geographic als cadeau voor de komende feestdagen?

[National Geographic - Scheurkalender 2016]

Ons artikel verschenen in het Nederlandse magazine Duiken over 'Succesvol onderwaterfotograferen' valt op in Duitsland. Europa's grootste duiktijdschrift neemt contact met ons op en een paar weken later hebben we nu onze eerste publicatie beet in het Duitse magazine Tauchen. De zwemmende spookmurene gefotografeert door Bruno verschijnt als TOP-SHOT.

[Tauchen - Nr.7 - Juli 2015]

Op zaterdag 7 maart 2015 stonden we voor een volle zaal voor het DUIKEN onderwaterfotografie-event in het Museon te Nederland. Voor onze lezing mochten we vertellen hoe je op 5 jaar tijd een degelijk niveau bereikt in de onderwaterfotografie. Rene en Judith vroegen ons om hierover een artikel te schrijven: 'Succesvol onderwaterfotograferen'.
Resultaat: een prachtige publicatie en Bruno voor de eerste keer op de cover van DUIKEN.

[Duiken - 26e Jaargang Nr.6 - Juni 2015]

Opnieuw op de cover van Submerge! Waarschijnlijk hebben we dit te danken aan de aangename samenwerking met editor Tania Wolson. In de B&W editie van Submerge worden onze foto's gebruikt in vier verschillende artikels. Op maar liefst 14 pagina's staat minstens 1 foto van ons afgeprint.

[Submerge - Apr./Mei 2015]

De publicaties blijven mekaar snel opvolgen, deze keer een foto van Els op de cover van Submerge, het magazine over de duiksport in Zuid-Afrika. Binnenin het magazine gebruiken ze onze foto's van de bultruggen van Moorea voor hun artikel over 'Whale calves'.

[Submerge - Feb./Mar. 2015]

De uitslag van de fotowedstrijd 'Guylian Seahorses of the World' verschijnt in ons Belgische magazine Hippocampus. Els behaalde de eerste plaats met haar Denise zeepaardje. Ook de uitslag van het Open Belgisch Kampioenschap staat vermeld: veel derde en vierde plaatsen voor ons... deze keer, een aantal keer net naast het podium dus.

[Hippocampus - N°252 - jan./feb. 2015]

EZDIVE publiceert ons artikel 'Black Gold'. Een zeven pagina's lange reportage over Lembeh, het muck-dive paradijs bij uitstek. Het artikel gaat over de critters die je er kan vinden, maar ook over de manier van duiken in Lembeh, en het terugkeren, tot drie maal toe.

[EZDive - Issue 1, Volume 52 - Maart 2015]

De cover op het magazine van de duiksport in China! Wie droomt er niet van! Dankzij ons laatste bezoek aan de Straat van Lembeh (Sulawesi, Indonesië) komen we in contact met één van de editors van het chineese magazine EZDIVE. Amper een paar maanden later siert een foto van Bruno de cover pagina van de 51e editie.

[EZDive - Issue 6, Volume 51 - December 2014]

Naar aanleiding van ons pas verschenen, en allereerste boek 'TOP 100 MEEST POPULAIRE ONDERWATER CRITTERS' werden wij geinterviewd door Carlo Vreugde, schrijver voor het magazine van de onderwaterwereld in Nederland, Duiken. Hij schrijft een prachtig artikel neer over ons en het boek.

[Duiken - Nr.12 - December 2014]

Ons Belgische magazine Hippocampus schenkt aandacht aan ons allereerste boek 'TOP 100 MEEST POPULAIRE ONDERWATER CRITTERS'. Hoofdredacteur Ivo Madder stelt ons boek voor aan de lezers in de rubriek 'Hippo las voor u'.

[Hippocampus - N°251 - nov./dec. 2014]

De uitslag van de internationale wedstrijd 'Readers Photo Contest 2014' verschijnt in het amerikaanse Scuba Diving Magazine. Bruno werd eerste in de categorie 'Behavior' met zijn vechtende snoekslijmvissen.

[Scuba Diving Magazine - September/Oktober 2014]

Els haar biografie en vijftien foto's van haar portfolio verschijnen in het franse magazine Aquamonde. Haar naam op de cover pagina en een reportage van maar liefst negen pagina's.

[Aquamonde - Juli/Augustus 2014 - N° 58]

Bruno zijn artikel over de Hugycup 2013 verschijnt in het franse magazine Aquamonde. Twee pagina's tekst vergezeld met vier pagina's foto's, waaronder de portfolio van ons beiden. Ook Bruno's tweede plaats in de wedstrijd van Strasbourg staat vermeld samen met zijn prijswinnende foto.

[Aquamonde - Juni/Juli 2014 - N° 57]

Els haar tweede cover is een feit! Op de beurs 'duikvaker' in Nederland hadden wij een zeer aangename kennismaking met de hoofdredacteur van Duiken, René Lipmann. En ook hij kende ondertussen Els haar prijswinnende foto al van het anemoonvisje met de parasiet. Maar onze verbazing was enorm wanneer wij het verslag, maar vooral de cover zagen van het nieuwe nummer van Duiken.

[Duiken - Nr.4 - April 2014]

Bruno zijn artikel over de Hugycup verschijnt ook nu in het Belgische magazine Hippocampus. Ook in de vijfde editie van deze internationale fotocompetitie van Belgische makelij vielen wij opnieuw in de prijzen. Het artikel van Bruno gaat over het kleine pareltje in de Caribische zee: Sint Eustatius.

[Hippocampus - Nr°247 - jan./feb. 2014]]

Ons artikel over Nemo en de tong parasiet wordt gepubliceerd op de grootste website van de Verenigde staten, divephotoguide.com

[DivePhotoGuide.com - Februari 2014]