BALI: Reizen en duiken in het land van de Goden ...

Het is al lang geweten dat de Indonesische eilanden heel wat te bieden hebben wat betreft fauna en flora. Doch zijn het de grote afstanden en de lange vluchten die heel wat duikers weghouden uit het ooh toch zo verre Oosten. Maar inmiddels kan ook ikzelf de uitspraak ‘Als je er eenmaal bent geweest, keer je er zeker eens terug’ bevestigen.

Via het internet komen wij in contact met Michel en Isabelle, een Belgisch koppel dat ondertussen al vier jaar in Bali vertoeft. Sinds kort hebben zij samen het bedrijfje ‘Dive Around Bali’ opgestart en zij laten al onze kopzorgen (duikplaatsen, hotels, transfers, …) al vrij snel verdwijnen.

In tegenstelling tot onze vorige duikreizen, welke meestal beperkt bleven tot duiken, duiken en nog eens duiken, hebben wij besloten om ditmaal een duiksafari te boeken. Tien dagen lang rondtoeren met de wagen tussen de mooiste gebieden van het land en volop genieten van de prachtige natuur, zowel boven als onder water.

Bij onze aankomst in Bali pikken we meteen de zonsondergang mee bij één van de negen heiligste tempels van Bali, namelijk Tanah Lot. Deze tempel ligt boven op een rots in zee en is bij laag water nog net met droge voeten te bereiken.

 
Tanah lot Zonsondergang bij Tanah lot
Rijstterrassen Bali Rijstterrassen Bali
Monkey forest bali Monkey forest in Bali
Na een hemelse overnachting trekken we door en over de bergen naar het Noord Westen van het eiland, gelegen nabij het nationale park Bali Barat. Tijdens deze vier uur durende rit genieten we voor het eerst van de wondermooie natuur van het eiland en houden we even halt bij enkele beroemde en spectaculaire rijstterrassen.

Wij zijn slechts een half uurtje verwijderd van onze tweede verblijfplaats wanneer ik plotseling roep: ‘Stop the car please! Let’s make a picture’. Onze chauffeur kijkt mij verbaasd aan en vraagt zich af wat er hier te fotograferen valt. Een groepje apen is ‘gewoon’ aan het spelen en de beestjes slingeren van de ene tak naar de andere in het klein bosje. ‘Ja, om dit te zien moeten wij naar de zoo in België!’, verklaar ik onze chauffeur.

De volgende morgen staan er voor het eerst drie duiken op ons programma. Na een korte boottocht van ongeveer dertig minuten komen we aan bij het nabij gelegen eiland Menjangan. Menjangan biedt een aantal duikstekken en is gekend voor de beste wand-duiken in Bali. Wat me meteen opvalt is de helderheid van het water met een zichtbaarheid tot wel 50m. Het zeeleven zelf daarentegen stelt me wat teleur. Naast de geweldige kleuren van het zacht koraal blijft het echter zoeken naar scholen vis en speciaal klein leven.

Vierentwintig uur later bevinden we ons op Secret Bay. Deze ondiepe duikplaats is gelegen in een stille baai en is een paradijs voor macro fotografen. Van 50m gaan we naar amper 5m zichtbaarheid, de mooie kleuren ruilen we in voor zwart zand en we duiken naar een maximale diepte van 12m.

Eye of the squid Oog van pijlinktvis
Schildpad, Bali Schildpad
Manta ray Maldives Liberty wrak, Bali