TOP 100 Meest populaire onderwater critters ...

Met zijn allen beoefenen wij honderden verschillende soorten sporten. En ondanks dat water meer dan 70 procent beslaat van het aardoppervlak, kijken grote ogen ons aan wanneer we vertellen dat onze reizen steeds in functie staan van de duiksport. Het is weinig mensen gegeven om zich onder water thuis te voelen maar wie de duikmicrobe eenmaal te pakken heeft zal ze nog moeilijk kunnen loslaten.

Zo is onze sport uitgegroeid tot een ware passie, en via onze onderwaterfoto's laten wij zowel duikers, als niet duikers graag mee genieten van deze fantastische onderwaterwereld.

Soms dalen wij af naast meer dan duizend meter diepe, indrukwekkende steile wanden. Met de jaren gingen levende organismen zich nestelen op deze diepe, maar vooral ondiepe rotsformaties. En zo ontstonden misschien wel de mooiste natuurgebieden ter wereld: de koraalriffen.

Koraalriffen zijn opgebouwd uit duizenden verschillende soorten koraal, en de koralen op zichzelf bieden onderdak aan tienduizenden soorten onderwater levende dieren. Tijdens onze duiken maakten wij onvergetelijke belevenissen. Wij kwamen terecht in ongelooflijke sterke stromingen, hoorden ontploffingen onderwater door fish-bombing, maar vonden ook de raarste schepseltjes die leven in onze zeeën en oceanen.

 
Wratten hengelaarsvis Wratten hengelaarsvis
Bidsprinkhaankreeft Bidsprinkhaankreeft
Harlekijn garnaal Harlekijn garnaal
Onder water leven heel veel dieren samen met andere diersoorten. Wanneer beide partners voordeel halen uit het samen leven spreekt men van symbiose. Zowel op koraalriffen als op warme zwarte vulkanische zandbodems treft men soms heel rare diertjes aan die in symbiose leven met hun gastheer. Veel van deze schepseltjes, worden vaak critters genoemd.

Onze oceanen vervuilen, onze vissen verdwijnen, maar soms staan wij versteld van wat onze duikgidsen nog weten te vinden in deze 'vuile boel'. De duiksport kent zelfs een speciale duiktechniek die 'Muck diving' noemt, en wat volgens het Engels-Nederlands woordenboek zelfs 'vuile boel duiken' betekent. Typerend aan dit soort duiken is dat meestal de zichtbaarheid wat minder goed is, en dat de zanderige bodem nauwkeurig wordt afgezocht naar allerlei critters welke zich perfect tegen de achtergrond weten te camoufleren.


RARE VISSEN ONDER WATER

LSD pitvis LSD pitvis
Jonge vleermuisvis Jonge vleermuisvis
Harlekijn spookfluitvis Harlekijn spookfluitvis
In ons boek stellen wij U graag onze Top 100 voor van de meest bizarre vissen, garnalen, krabbetjes, inktvissen, en zo veel meer dat wij of onze duikgidsen tot nog toe hebben gevonden.

Het boek is voorzien van de nodige uitleg in het nederlands en bevat enkele tips over hoe je sommige diertjes het best kan fotograferen.

TOP 60 zien van onderwater critters?


Andere blogs ...