Wie is Els Van Den Borre ?

B&E Underwater Photography

Els Van Den Borre werd geboren in 1975 te Ninove, België.

Als bakkersdochter bracht ze een groot deel van haar peuterjaren door op de schoot van haar dooppeter. Maar al snel bleek dat Els iemand was met niet enkel mooie blonde maar tevens ook wilde haren.

Haar kinderjaren werden dus vooral gekenmerkt door een gebroken pols, gescheurde gewrichtsbanden en tal van andere bezoekjes aan de dokter.

 
 
B&E Underwater Photography

Doch, pas op 22 jarige leeftijd kreeg ze voor het eerst plezier in het te water gaan. Maar tijdens de daaropvolgende zomervakanties was er van duiken, en zelfs van zwemmen in open water zonder reddingsvest totaal geen sprake.

Na twee zwembad pogingen konden ze, in november 2004, Els eindelijk overtuigen om een introductieduik te maken in de open zee. En ja hoor, de stap was gezet. Eens terug in België sloot zij zich, samen met haar echtgenoot Bruno Van Saen, onmiddellijk aan bij een CMAS Nelos duikschool. Amper een jaartje later nam zij voor het eerst onderwaterfoto's.

 
 
B&E Underwater Photography

Nog net voor haar eerste onderwater fotowedstrijd wisselde zij de Fuji FinePix F30 compact camera in, voor de DSLR Nikon D90 spiegel reflex camera. Resultaat: een derde plaats in de Hugycup van 2009. Een eerste en een tweede plaats in 2010 en de grote winnaar van de Hugycup 2011.

Inmiddels is onderwaterfotografie voor Els een echte passie geworden. Wanneer ze een doel voor ogen heeft speelt ze één van haar grootste troeven, haar geduld, volledig uit. Els kan dan ook gemakkelijk tot 100 minuten, of meer, spenderen aan dat ene diertje dat ze op de foto wil.

 
 
B&E Underwater Photography

De afgelopen jaren behaalde Els schitterende resultaten niet alleen op Belgisch maar ook op internationaal niveau, met oa. overwinningen in Frankrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten. Samen met haar echtgenoot, en tevens ook trouwe buddy, mocht ze ook reeds tot tweemaal toe het podium betreden van de grootste wedstrijd ter wereld op het gebied van onderwatervideo- en fotografie: het Wereldfestival voor onderwaterbeelden in Marseille.
In 2011 werden Bruno Van Saen en Els Van Den Borre daar al bekroond met hun diaporama ‘Mixed Waters’, maar in 2012 was het pas echt raak wanneer ze de gouden duiker in ontvangst mochten nemen met hun diaporama ‘Zachte reuzen’.

 
 
B&E Underwater Photography

Haar grootste bekroning tot dusver kreeg ze in September 2013 met haar foto ‘mondje vol’. Deze foto werd niet alleen de Grand Prize winnaar tijdens de Scuba Diving Magazine fotowedstrijd maar werd daarbij ook nog genomineerd in de Benelux fotowedstrijd van National Geographic. Veel van haar onderwaterfoto’s zijn ondertussen gepubliceerd in magazines zoals Scuba Diving Magazine (Verenigde Staten), Aquamonde (Frankrijk), Duiken & Duikmagazine (Nederland), EZDive (China), Submerge (Zuid-Afrika), Tauchen (Duitsland) en in Hippocampus (België). Verder kan je tal van haar award winning foto’s vinden op reklame folders en zijn te bezichtigen op het World Wide Web of internet.

 
 
B&E Underwater Photography

De Zeeuwse wateren van het Nederlandse buurland worden door haar vooral bedoken als CMAS 1* instructeur. Hier ontfermt ze zich over talrijke beginnende duikers of de al iets meer gevorderde duiker in opleiding voor een hoger duikbrevet.

Wanneer Els niet aan het duiken is, wel, dan is ze waarschijnlijk thuis druk bezig in haar privé praktijk. Daar werkt ze immers als kinesitherapeute, power-plate instructrice en specialiste acupunctuur.

 
 
B&E Underwater Photography

In haar onderwaterbeelden probeert zij de puurheid van het onderwaterleven vast te leggen op de foto.

Totaal niet bewerkte opnames krijgen haar voorkeur. En liefst en vooral de allerkleinste diertjes van onze oceanen.


Wie is Bruno Van Saen?