Wie is Bruno Van Saen ?

B&E Underwater Photography

Bruno Van Saen werd geboren te Ninove in 1967, België.

Als kleine jongen was hij al meteen gebeten van de sportmicrobe. Op jonge leeftijd startte hij met wielrennen, en ondanks zijn gebrek aan sprinterskwaliteiten wist hij toch een aantal wedstrijden naar zijn hand te zetten.

Noodgedwongen moet hij op 22 jarige leeftijd echter overschakelen naar een andere sport. Maar Bruno laat opnieuw van zich horen en in de jaren 90 wordt hij meerdere malen provinciaal kampioen Karate.

 
 
B&E Underwater Photography

In 1996 stapt hij in het huwelijksbootje met Els Van Den Borre. En een paar jaar later, in november 2004 om precies te zijn, ontdekten zij samen de duiksport. Na twee zwembadpogingen wagen zij zich beide voor het eerst aan een echte duik in open zee. En meteen waren ze verkocht aan de pracht en praal van de onderwaterwereld.

Zijn leerproces verloopt wat moeizaam maar al na enkele duiken voelt Bruno onderwater voor het eerst de rust en het gevoel van te zweven als een vogel, of misschien beter gezegd om te zwemmen als een vis.

 
 
B&E Underwater Photography

In 2007, volgt na het aankopen van hun duikuitrusting een tweede grote investering: hun eerste onderwater fototoestel. Maar al snel bleek dat het schieten van mooie onderwaterfoto’s toch niet zo evident is.

Het leek toch zo eenvoudig als hij andere onderwaterfotografen bezig zag.

Maar ook zijn foto’s waren in het begin echt niet goed. Na veel oefenen en een cursus onderwaterfotografie zien we beterschap. Maar de wauw foto’s zoals Bruno ze noemt, willen maar niet lukken.

 
 
B&E Underwater Photography

In 2008 bevinden Els en Bruno zich op het Belgische NELOS Foto- & Filmfestival en voor het eerst staan ze oog in oog met mensen die het Belgenland vertegenwoordigen op nationale en internationale onderwaterfoto- en -videowedstrijden. En die dag maakten ze kennis met enkele welgekende Belgische onderwaterfotografen. Sindsdien bevinden zowel Els als Bruno zich in een echte stroomversnelling. In 2009 nemen Els en Bruno voor het eerst deel aan een wedstrijd onderwaterfotografie en bij de prijsuitreiking mochten ze onmiddellijk allebei het podium betreden.

 
 
B&E Underwater Photography

Een paar weken later werd Bruno derde tijdens zijn eerste internationale wedstrijd onderwaterfotografie, en een jaartje later kan hij zich opnieuw bevestigen en behoort hij weer tot de gelukkige prijswinnaars. Inmiddels behaalden zowel zijn vrouw Els Van Den Borre als Bruno Van Saen prachtige resultaten op nationale- en internationale fotowedstrijden. Hun grootste bekroning tot dusver kregen zij waarschijnlijk wel in oktober 2012, tijdens het jaarlijkse Wereldfestival voor onderwaterbeelden in Marseille: de eerste plaats en de 'gouden duiker' trofee met hun diaporama 'Zachte Reuzen'. Een drie minuten slide/fotoshow over de walvishaaien in Cenderawasih Bay, en dit begeleid met muziek van Eric Bettens.

 
 
B&E Underwater Photography

Tijdens de wintermaanden van 2012-2013 werd Bruno tot viermaal toe bekroond met zijn portfolio’s: een eerste plaats in Tsjechie (Paf Tachov), eerste plaats in België (HugyCup), eerste plaats in Frankrijk (Europees festival te Strasbourg) en een tweede plaats in Slovakije (Scubacam Festival). In November 2013 wint hij opnieuw de 'gouden duiker' op het jaarlijkse Festival Mondial de l'Image Sous-Marine te Marseille, deze keer in de categorie Foto kleurenprints. Vele van zijn werken, zowel foto’s als reisverslagen, werden gepubliceerd in verschillende magazines zoals Scuba Diving Magazine (Verenigde Staten), Aquamonde (Frankrijk), Duiken & Duikmagazine (Nederland), EZDive (China), Submerge (Zuid-Afrika), Tauchen (Duitsland) en Hippocampus (België).

 
 
B&E Underwater Photography

Op professioneel vlak werkt Bruno in de ICT sector, als functioneel en performance analyst.

En wanneer Bruno niet aan het werken is vindt je hem, samen met zijn vrouw -en misschien wel zijn grootste concurrent ;-)- waarschijnlijk ergens terug in de tropische warme wateren.


Wie is Els Van Den Borre?